St. Nicolaas

                       

Sint Nicolaas

De patroon van zeelieden en vissers. Geboren ca. 280 in Patyras (Lycië); gestorven 6 december ca. 342 in Myra (nu: Demre), zuidwestelijk van Antalya in Turkije. Hij werd bisschop van Myra. Zeer geliefde heilige, vooral ook in Rusland, maar met historische zekerheid is er niet veel meer over hem bekend dan dat hij bisschop van Klein-Azie was in de vierde eeuw.

Niet zo vreemd om een kerk gewijd aan St. Nicolaas te hebben in Krommenie want in vorige eeuwen trok menige bewoner van Krommenie en Krommeniedijk naar zee, b.v. voor de walvisvangst.

Vele zijn de wonderlijke legenden over zijn liefdadigheid, naastenliefde en wonderen. Enkele voorbeelden: Hij werpt bruidsschatten in de vorm van beurzen met geldstukken binnen bij een arme edelman zodat zijn drie dochters ordentelijk kunnen trouwen; drie vermoorde priesterstudenten worden door hem tot leven gewekt; schipbreukelingen worden bij noodweer gered; de stad Myra wordt van de hongersnood gered door voedsel door hem verschaft; een ontvoerd kind wordt terug bezorgd aan de moeder. Nicolaas, uit bescheidenheid, deed zijn werk in het geheim.

Feestdag 6 december

In vele havensteden met een aan Nicolaas gewijde kerk wordt hij in processie binnengehaald. In Nederland kennen we de Sinterklaasintocht en het geven van anonieme surprises op de vooravond van de feestdag.

In de St. Nicolaas kerk in Amsterdam, tegenover het Centraal Station, staan legendes van Nicolaas afgebeeld, o.a. dat hij voorziet in de bruidsschat van de drie huwbare meisjes, hij bedaart een storm, wekt een gestorven schipper tot leven, zorgt voor graan tijdens een hongersnood in Myra….